Secundair Onderwijs

De inschrijving voor het 1e en 2e middelbaar is geopend.

Neem zo snel mogelijk contact op met ons team om uw project te bespreken 02 852 08 24

__________________________________________________________________________

Ontdek de middelbare school:

 

27 maart 2023 om 20.00 uur: informatieavond over het pedagogisch project – open voor iedereen

22 mei 2023 om 20.00 uur: informatieavond over het pedagogisch project – open voor iedereen

____________________________________________________________________________

Praktische regelingen voor de inschrijvingen:

Het registratiebestand kan worden gedownload en ingevoerd via onze website, onder het tabblad “inschrijven”: http://www.agnesschool.be/nl/inschrijven/

Na ontvangst van het ingevulde sollicitatieformulier wordt u een persoonlijk gesprek aangeboden. Dit interview is een integraal onderdeel van de toelatingsprocedure. Wij kunnen u vragen om een evaluatie van uw taal- en rekenvaardigheden om u en uw familie zo nodig te adviseren over een programma om u op peil te brengen (bijvoorbeeld taalcursussen Nederlands of Engels om de overgang naar de middelbare Agnes School zo goed mogelijk te laten verlopen).

Na het onderzoek van het dossier en het gesprek zal Agnes School de ouders informeren over het resultaat van de aanvraag.

Het Pedagogisch project

In de volledige continuïteit van wat we doen in de kleuter- en basisschool, is het pedagogisch project van  Agnes School Secondaire gericht op de academische en menselijke uitmuntendheid van haar leerlingen. Onder excellentie wordt hier niet verstaan dat men in alles de beste moet zijn, maar als het geven van het beste van jezelf, het bereiken van het maximale van je potentieel.

Onze 3 pijlers:

1° Katholieke school: in geest, overtuiging en leven

2° Tweetaligheid door immersie, met de ontdekking van de derde taal in het secundair

3° Opvoeding ten dienste van de volledige ontwikkeling van de persoon, in zijn verschillende dimensies. Het is in die mate dat elke persoon zijn vier dimensies — intelligentie, hart, lichaam en ziel — op een harmonieuze manier ontwikkelt, dat hij het beste van zichzelf geeft.

Concreet is de opleiding in Agnes School Secondaire gericht op het ontwikkelen van een heldere geest, een stevige wil en een goed hart in een gezond lichaam, gedragen door een vreugdevolle ziel.

 

Het curriculum van de 1e graad

Vakken Aantal uren Taal
Wiskunde 5 uur Frans
Frans 4 uur Frans
Geschiedenis 2 uur Frans
Aardrijkskunde 2 uur Frans
Godsdienst 2 uur Frans
Latijn 4 uur Frans
Sport 2 uur Nederlands
Kunst 1 uur Engels
Muziek 1 uur Engles
Wetenschappen 3 uur Nederlands/Engels
2e taal 4 uur Nederlands/Engels
3e taal 2 uur Engels/Nederlands

 

Examens en diploma’s die behaald worden op middelbare school van Agnes School.

Na het 2e en 4e secundair zullen de leerlingen de certificaten CE1D en CE2D behalen om naar de volgende graad van het Belgisch onderwijssysteem over te schakelen.

Op het einde van het 6e jaar zullen de leerlingen het diploma IB ‘Internationale Baccalaureaat van Genève’ behalen.

 

Drietaligheid door onderdompeling

Dubbele tweetaligheid, aanwezig in de kleuter- en basisschool, evolueert spontaan naar drietaligheid in het secundair onderwijs. Drietaligheid is een enorme rijkdom in de wereld van vandaag en vooral in Brussel.

60 % van de cursussen wordt in het Frans gegeven, 30 % in de tweede taal (Nederlands of Engels) en 10 % in derde taal (Engels of Nederlands).

In het eerste en tweede secundair krijgen de leerlingen 19u per week les in het Frans, nl. Frans, wiskunde, geschiedenis, Aardrijkskunde, Latijn en Godsdienst

De te behalen certificaten zijn:

 • C1 Advanced (voorheen Cambridge Advanced English – CAE) voor de studenten in het 2e Secundair Engels
 • het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal voor de studenten in het 2e secundair Nederlands

Het samenleven van leerlingen uit beide taalsecties binnen dezelfde lessen — niet alleen in het Frans, maar ook voor sport, kunst en muziek — biedt een unieke kans om de talen op school volledig te oefenen en te beleven. De meeste studies tonen aan dat het aanleren van een derde taal veel vlotter verloopt als men reeds tweetalig is.

Het gebouw

Het gebouw is gelegen in Sint-Pieters-Woluwe, Pater Damiaanlaan 31.

Het is groot genoeg voor de 6 jaren middelbaar onderwijs, met 2 klassen per jaar.

De tuin van 44 aren geeft de leerlingen de mogelijkheid om werkelijk in de natuur te vertoeven tijdens de verschillende pauzes.

De kapel van dit voormalige klooster is geschikt voor bijna 300 personen.

 

Management en leraren op de middelbare school

Maité van der Vaeren — Directrice Middelbare School. Mevrouw van der Vaeren komt uit het bedrijfsleven. Handelsingenieur van opleiding, heeft ze management en leiderschap uitgevoerd alsook het aansturen en coördineren van teams. Ze is gepassioneerd door onderwijsvraagstukken en het project van Agnes School in het bijzonder. Ze besloot haar carrière over een andere boeg te gooien door haar vaardigheden ten dienste van onze school te stellen.

Eléonore Delamare-Fierens — Directrice Studies en leerkracht Frans. Mevrouw Delamare is afgestudeerd in de rechten aan de K.U. Leuven. Drietalig en gepassioneerd voor het lezen, heeft mevrouw Delamare reeds 10 jaar ervaring in het lesgeven aan Agnes School

Dirk Smulders – leerkracht Nederlands. Na een lange ervaring als advocaat, stapt Mhr Smulders in 2013 over naar de onderwijswereld om die nooit meer te verlaten! Bibliofiel.

Mathilde de Vienne — leerkracht Engels. Mevrouw de Vienne studeerde in 2015 af als docent Engels. Sindsdien geeft ze met veel enthousiasme en passie les aan tieners en studenten van middelbare scholen.

Charlotte Fortier Beaulieu — leerkracht kunst (Engels). Mevrouw Fortier Beaulieu studeerde Kunstgeschiedenis aan Le Louvre, Parijs, en werkte voor Christie’s in Londen. Ze is zelf een volwaardige en erkende schilder.

Daphne Weston — leerkracht muziek en koor (Engels). Mevrouw Weston studeerde aan het Conservatorium van Brussel. Ze is een professionele zangeres en gepassioneerde lerares. Ze richtte ‘STELLA Chant, Danse, Théatre’ op, een kunstschool in Brussel.

Wannes Vandevivere — leerkracht wetenschappen (Nederlands). De heer Vandevivere rondt zijn opleiding pedagogie af om in het Secundair Onderwijs les te geven. Hij is gepassioneerd door wiskunde en wetenschappen.

Elisabeth Haak — leerkracht wetenschappen (Engels). Mevrouw Haak heeft veel ervaring in lesgeven, zowel in Amerika als in België. Naast wetenschap is ze gepassioneerd door tuinieren en koken en nog zoveel meer, dat ze graag aan haar studenten doorgeeft.

Marijke Suenens — leerkracht wiskunde. Mevrouw Suenens, afgestudeerd aan de Universiteit Gent, heeft een lange ervaring in het onderwijzen van dit onderwerp in verschillende niveaus van de middelbare school.

Philippe Decap — leerkracht wiskunde. Als Burgerlijk Ingenieur Chemie combineert Meneer Decap een gevarieerde ervaring in het hoger en secundair onderwijs, met die van de industrie (Solvay) en ambtenarij (FOD Mobiliteit en Vervoer)

Jean-Baptiste Deproost — leerkracht Latijn. Met een diploma klassieke filologie heeft de heer Deproost meer dan 15 jaar ervaring in het middelbaar onderwijs. Hij hecht bijzonder belang aan het tonen van de impact van geschiedenis, taal en oude cultuur heden ten dage.

Caterina Radaelli — leerkracht Latijn. Mevrouw Radaelli studeerde Italiaanse literatuur, filologie, geschiedenis en Latijn aan de Katholieke Universiteit van Milaan. Ze geeft al enkele jaren les in het secundair onderwijs.

Annonciade d’Otreppe — leerkracht geschiedenis en Frans. Na een master in de geschiedenis in Parijs VI (Sorbonne) behaalde Mevrouw d’Otreppe haar pedagogisch bekwaamheidsdiploma. Daarnaast  heeft mevrouw d’Otreppe ook ervaring als culturele gids om de geschiedenis van Rome te doen ontdekken door middel van haar monumenten en kunstwerken.

Teresa Trelles — leerkracht aardrijkskunde en godsdienst. Mevrouw Trelles, lerares Aardrijkskunde in het secundair onderwijs sinds 2018, is afgestudeerd in politieke wetenschappen aan de UCL en geaggregeerde voor het middelbaar onderwijs.

Marco Signore, leerkracht godsdienst. De heer Signore, ingenieur-architect, voltooide zijn opleiding met studies filosofie en theologie. Hij geeft al vele jaren les aan Agnes School.

Gabriel Zoican — leerkracht sport (Nederlands). MHR Zoican behaalde een dubbel diploma Lichamelijke opvoeding en sportcoaching aan de Leonardo da Vinci hogeschool. Het is zijn prioriteit om de leerlingen het beste aan te bieden op het gebied van sportieve ontwikkeling door te kiezen voor activiteiten die zowel leerzaam als leuk zijn.

Enkele praktische vragen

 • Adres van de middelbare school: Avenue Père Damien 31, 1150 Brussel (ingang door de tuinpoort).
 • Schoolgeld: alle details vindt u via volgende link Microsoft Word — Notice on scolarite fees 2023-2024 FR (agnesschool.be)
 • Uniform: middelbare scholieren dragen een uniform.
  1. Meisjes: grijze ruitjesrok, wit overhemd of polo, bordeaux vest, zwarte schoenen, grijze panty’s of grijze sokken.
  2. Jongens: grijze broek, wit overhemd of polo, bordeaux trui, zwarte schoenen, grijze sokken.
  3. Sport uniform (voor zowel jongens als meisjes): sweatshirt, bordeaux broek of short, witte polo.
  4. De onderdelen die via de school dienen te worden aangekocht: Grijze ruitjesrok, bordeaux vest, grijze broek, bordeaux trui, sportuniform
  5. De onderdelen die niet via de school worden gekocht: schoenen, sokken, panty’s, wit overhemd of polo.